lauantai 12. syyskuuta 2015

Broncan viimeinen matka

Päätin jo keväällä että tämä saa olla Broncan viimeinen kesä. Jännetupin mentyä sököksi ja vanhan hevosen jäätyä seisomaan vuodet vierivät kuin hyökyaalto sen päälle. Liike on lääke ne sanoo. Niin se kai sitten on. Jalka oli välillä hyvä välillä huono. Metacami oli pakko olla pakissa jatkuvasti ja välillä sai ravata kylmäämässä monta kertaa päivässä. Eihän se kai ole hevosen elämää. Vein Broncan Viitapohjaan samalle tallille kesäksi, jossa ensimmäiseen vuokrahevoseeni Vilmaan tutustuin. Bronca sai olla lauman pomo ja loppukesästä sille tuotiin vielä vuotias varsa omittavaksi. Bronca ei tykkää kamalasti muista hevosista, mutta jos ne on vauvoja, niin asia on ihan eri.

Päädyin ammututtamaan Broncan. Kustannukset olisivat kasvaneet aika suuriksi lopetuksen ja ruhon hävittämisen suhteen ja kun eläinlääkärikaveri vinkkasi lähikunnasta metsästäjän, joka nolladiilillä lopettaisi ja ottaisi hevosesta lihat, päädyttiin siihen. Ja tyytyväinen olen valintaan. Kuulin aika kamalia juttuja lääkkeillä lopettamisesta, silloin kun se ei onnistu.

Emman kanssa ajettiin rakas hevosemme niityn laitaan. Annoin riimunarun miehelle ja toinen hipsi kiväärin kanssa Broncan eteen. Pää rehuämpärissä se lähti. Putosi niille sijoilleen ja sitä pääni kokoista reikää hevosen leuassa katsottuni tajusin että se ei kärsinyt sekunttiakaan. Me itkettiin ja halattiin Emman kanssa. Ja se kiväärimies halasi meitä. Ja taivaalla oli tuplasateenkaari.

Sitä pitkin enkelini laukkasi kivutta pilven päälle.


9 kommenttia:

 1. Otan osaa! Hevosten taivas sai kauniin uuden enkelin. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Vallu on onneksi paras turpaterapeutti tässä. Siinä Bronca jatkaa tavallaan matkaa mun kanssa.

   Poista
 2. Osanotto! Bronca oli niin hieno hevonen.

  Minäkin olen jo valmiiksi miettinyt, miten järjestäisin ponilleni mahdollisimman hyvän lopun ja ampuminen on tuntunut hyvältä vaihtoehdolta. Ilmeisesti olit valintaasi tyytyväinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kyllä voin suositella. Koko homma hoitui tosi rauhallisesti, empaattisesti ja nopeasti. Osansa teki tietysti Bronca joka oli vieraassa paikassa tyyneyden perikuva. Jos en olisi tiennyt että se on lunki niin sitten olisin ottanut domon apuun. Viimeisillä hetkillä ei ole kiva tempoa hermostuneen hevosen kanssa.

   Poista
 3. Kaunis Bronca ja kaunis video, teidänvälinen lämmin ja luottavainen suhde välittyi joka hetkestä ja kuvasta. Otan osaa suruusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana jos välittyy. Sellaista suhdetta mulla ei olekaan ollut koskaan hevosen kanssa mitä meillä Broncan kanssa oli. Eikä varmasti ihan samanlaista tulekaan. Voi toki tulla tiukkaakin hitsautumista tuon Vallun kanssa, mutta se on niin erilaista sitten: kuplivaa, hauskaa ja pakahduttavaa. Broncan kanssa se oli enemmän sellaista arvokkaan tyyntä, hienovaraista, syvää kiintymystä. :)

   Poista
 4. Voimia ikävän kanssa. <3 näin minäkin tulen hevoseni lopettamaan kun sen aika on.

  VastaaPoista
 5. Ihana kaunis Bronca! Juuri tuollaisen hevosen ja hevosuhteen haluaisin. Voimia isoon ikävään!

  VastaaPoista
 6. Ihana video kauniista tammasta, ja kauniista ystävyydestä. Osanottoni Enni ja voimia suruun.

  VastaaPoista