lauantai 1. kesäkuuta 2013

Citygirlistä luonnonlapseksi

Maalaisjuuret eivät ole kaukana. Äitini on syntynyt ja kasvanut lapsuutensa ihan kunnon maatilalla. Lehmät, hevonen, sata kissaa ja käsin tehdyt heinätyöt. Isä on Raumalta, merimiessuvun kasvatti. Isoisäni ei (sinä aikana kun hänet tunsin) tehnyt ns. normaalia päivätyötä, vaan lähti auringon nousun kanssa kilpaa merelle.

Äitini muutti perheensä kanssa vielä lapsena Raumalle. Synnyinkoti oli hänelle, ja on edelleen, tärkeimpiä paikkoja maailmassa, mutta sopeutuminen kaupunkielämään tapahtui nuorena vikkelästi. Vaikka äitini kiistämättä pärjää vaikka minkälaisessa korvessa, en kuitenkaan ehkä pidä häntä niin luonnonläheisenä kuin isääni. 

Isä taas. En taida edes tietää puoliakaan. Kiihekä lintubongari, kova poika kalastamaan, maksoi ensimmäisen moponsa loukuttamalla piisameita ja myymällä niiden nahat. Isällä ja veljellään oli jopa kesy varis jossain vaiheessa lapsuuttaan. 

Nämä kaksi siis päätyivät yhteen ja nuorella iällä saivat ensimmäisen lapsensa, that's me, tahtoo sanoa. Muutimme Tampereelle kun olin ihan pieni ja siellä olen asunut vähän lähiöissä, mutta suurimmaksi osaksi aivan keskustan tuntumassa. Lapsena en kokenut viihtyväni kaupugissa ja muutaman kerran taisin ihan marista, että haluaisin asua maalla. Äitini lohdutteli varsin fiksuti minua, että kyllä se muutaman vuoden päästä nuoren ihmisen veri vetää kuitenkin enemän kaupunkiin. Olen aina ollut eläinrakas ja erityisesti heppahöperö, mutta kun ei ollut oikein mahdollisuuksia toteuttaa itseään niin taka-alallehan nuo asiat jäivät. Kaupunkielämä alkoi kiinnostamaan, niinkuin äiti oli viisaasti ennustanut. Parikymppisenä tiesin kaiken, osasin kaiken, tunsin kaikki. En kuitenkaan osannut mitään, enkä tiennyt mitään. Olin niin hukassa isossa maailmassa kun ihminen vaan voi olla. Ulkokuori oli pramea, sisällä meni paskasti. Miehiä meni ja tuli ja velat oli saatavia. Jossain vaiheessa oli pakko pysähtyä. Ottaa aikalisä. Viettää puoli vuotta itsensä kanssa ja miettiä millainen sitä ihan oikeasti on, jos ei elä miellyttääkseen muita. Kannatti.

Sain jonkinlaisen tavoitteen elämälleni ja sain rutiinit kuntoon. Päädyin ensimmäistä kertaa elämässäni parisuhteeseen, jolla oli minulle oikeasti väliä. Ja ihan sattuman kautta päädyin takaisin lapsuuden heppahaaveiden pariin. Se muutti koko elämäni.

Vuoden -09 talven makasin lähes taukoamatta sairaalassa kuukauden päivät pahasti aktivoituneen Crohnintaudin takia. Sitten aloitin ratsastuksen. Ja sen jälkeen olen elänyt lähes lääkkeittä tautini kanssa. 

Puolitoista vuotta sitten haaveeni toteutu ja muutimme maalle. Ensimmäinen vuosi meni ihmetellessä ja oppiessa. Minusta ei ole puutarhan pitäjäksi, mutta nautin tästä ympäristöstä sellaisenaan niin paljon, että jo viime keväänä tuli tippa linssiin. Kun citygirl istui tietokoneellaan kotonaan parevekkeen ovi auki ja pihatieltä kuului kavioiden kopse, citygirl tiesi olevansa sittenkin enemmän kotonaan maalla.

Silloin jo kun vuokrasin Vilmaa ja ratsastelin ensimmäistä kertaa itsekseni maastossa, aloin havaitsemaan luontoa ihan eri tavalla kun ennen. En ollut nähnyt koskaan aikaisemmin sellaisia juttuja, tai jos olinkin, eivät ne minulle mitään merkinneet. Sinivuokot keväällä, kauriit pellolla, kurkiaura tai ruskosuohaukka. Olen tässä nyt pari vuotta kyllä liikkunut luonnossa, mutta tämä kevät on herättänyt minut aivan uuteen eloon. Kaikki ne linnut, kasvit ja ilmiöt jotka luonnosta löytyvät, niitä on niin paljon etten voi ymmärtää ja silti haluaisin tietää kaiken. 

Eilen katselin keittiön ikkunasta kuinka rastas kulki puoliuntuvikko poikanen perässää opettamassa junioria madonetsintään. Viikolla katselin kuinka hämähäkki kutoi verkkoa makkarin ikkunanpuitteisiin. Nämä pienet asiat tekevät minut niin onnelliseksi, etten silloin parikymppisenä kaikentietävänä voinut edes kuvitella tälläisiä yksinkertaisia iloja olevan olemassa. 

En ole vielä luonnonlapsi, mutta toivottavasti matkalla sinne :)

Kuva-arvoitus :)

9 kommenttia:

 1. Voi miten kaunis kirjoitus Enni :) Ja sopii tänään hyvin omiin ajatuksiini kun olen mökillä ja juuri hetki sitten mietin olisiko maalla asuminen meidän perheelle sopiva ratkaisu tulevaisuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä uskon että ihminen sisimmässään tietää minne se kuuluu. Mä en ole hetkeäkään katunut täällä maalla asumista vaikka talvella meillä on välillä 15 astetta sisälämpötila ja putket jäässä. Näin juhannuksen lähetessä tuntuu ettei kaikki se kauneus oikein edes pääse oikeuksiinsa, kun niitä yksittäisiä kauniita asioita on niin monta!

   Poista
  2. Niin joo ja kiitos kun tykkäsit :D Taisi olla toinen kerta kun avauduin vähän enemmän ja se on aina jännää :)

   Poista
 2. Ihana Enni <3 ja ihana teksti! Sulla on kyllä taitoa kirjoittaa ajatukset ylös, olen hieman kade! Ja edelleen, muutan teille koska vain ;) Juuri tänään hehkutin Päiville sun kodista.

  ps, söpö mamma-nenä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Lissu <3 Kiitosta kaunista vaan :) Sulla on hieno hevonen josta oon vähän kade, ku teillä on kaikki ihan eessä :)

   Poista
 3. Tosi kauniisti kirjoitettu. Ja tiivistit hienosti maalla asumisen parhaat palat. En enää tahdo kaupunkiin...

  VastaaPoista
 4. Sulle olis vielä haaste :) http://togetherwewalkoutasone.blogspot.fi/2013/06/haastetta-pukkaa.html

  VastaaPoista
 5. Kauniisti kirjoitettu! Minäkin olen alun perin kaupunkilaistyttö, mutta jotenkin olen aina tiennyt kuuluvani maalle eläinten pariin. Haave maalla asumisesta ja tallista omassa pihassa toteutui vasta yli kolmekymppisenä. Mutta kyllä tätä nyt osaakin arvostaa enkä päivääkään ole katunut. En edes niinä pilkkopimeinä syksyisinä iltoina kun kärrään kottikärryjä otsalampun valossa nilkkoja myöten kurassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä itse kans välillä kiroilee kun talvella vetää kolmatta villapaitaa päällensä kun sisälämpötila on sen 16 astetta. Sähkölämmitys ja iso talo ei oo taloudellisesti kovin hyvä yhdistelmä. Mutta kevät ja kesä on niin hienoa aikaa kun luonto on ihan kotiovella (ja välillä ihan talossa sisälläkin, huomasin kun pääskystä kuistilta pelastin :)

   Poista