perjantai 12. syyskuuta 2014

Mysteerivaivoja

Koko helteisen kesän ihmettelin kun hevoseni hikoilee polttomerkin kohdalta runsaasti. Ajattelin että täytyy olla joku vanhan arpikudoksen aiheuttama pakallinen metaboliakommervenkki enkä tehnyt mitään :(
Kelit kun viilenivät, niin aloin kiinnittää asiaan huomiota ihan eri tavalla. Eihän sen nyt pitäisi hikinen olla kun ei ole mainittavan lämmintäkään! Kyselin ja ihmettelin mistä moinen paikallinen hikoilu johtuu ja vuorokauden asiaa mietittyäni tajusin, että kyseessä ei suinkaan ole hikoilu vaan kudosnesteen vuotaminen ihon läpi. Hätä ja syyllisyys! Miten en tajunnut asiaa aiemmin!?

Bronca liikkuu aivan normaalisti, mutta painellessa tuota vuotavaa kohtaa ja sen ympäristöä se jonkin verran kiristyy leuoistaan, eli on paikallisesti kipeä. Joskus toivoisi että tamma näyttäisi vähän enemmän merkkejä kun tekee pahaa, mutta mitäs hommasin tuollaisen iberian sisupussin. Siitä sitten lähettelin kuvia eläinlääkärille ja haastattelin valmentajia. Kenelläkään ei oikein selkeää näkemystä asiasta ollut, mutta paras ja omaan järkeen käyvin veikkaus oli ihonalaiskudoksen tulehdus eli selluliittis. Se miten tulehdus olisi sinne päässyt, on edelleen mysteeri, mutta tepastelin apteekkiin hakemaan kuurin oriprimiä ja hoidetaan nyt sillä ja betadinepesuilla.


Hämäävintä tuossa on se, että se lähtee keskeltä polttomerkkiä, joten ensimmäinen ajatus itselläkin oli, että se liittyy jotenkin siihen. Nyt asiaan paneutuneena ajattelen myös sitä, että noilla kohdin on paljon lihaskalvoja ja lihasten kiinnityskohtia (ihan tarkkaan en hevosen anatomiaa tunne, joku varmasti tässäkin on fiksumpi).

Mutta hoidetaan nyt tulehduksena ja jos ei tapahdu muutosta, niin sitten ei auta kun kärrätä heppa klinikalle tai huudella paikalle joku joka ultraa tallilla. Mielessä on käynyt jo vaikka mitä melanooman sisuskaluihin leviämisestä johonkin systeemiseen sairauteen. Hevonen on muuten täysin terveen oloinen! Liikkuu hyvin ja mielellään, lämpöä ei ole ja ruokakin maittaa niin ettei ole paljon tarvinnut kikkailla että saa lääkkeet syötettyä :D

Seuramestaruuksiin ajattelin ilmoittautua. Saahan sen ilmoittautumisen peruttua jos näyttää siltä ettei mitään muutosta tapahdu tai hevonen on selkeästi kivulias tai lämpöilee.

1 kommentti:

  1. Onpas eksoottista! Kerrothan tännekin tilanteen kehittymisestä, meneekö vaiva ohi vai mitä sille käy. En ole vastaavasta kuullutkaan.

    VastaaPoista