tiistai 15. maaliskuuta 2016

Hevosenhuoltoviikot

Samalla kun ollaan palailtu rutiiniin, olen myös keväthuoltanut heppaa. Reilu viikko sitten Vallu rokotettiin ja raspattiin ja jo oli aikakin. Olen yrittänyt järkätä raspausta syksystä asti, mutta kun on arkipäiväduunissa ja eläinlääkärit lähinnä samaan aikaan liikenteessä, niin mahdotonta on lähennellyt. Ei siis mikään hirveä yllätys, että poskista löytyi haavoja. Varsinkin vasemmalla aivan takana ylhäällä oli melko pahan näköistä. Mitään koukkuja Vallu ei ollut kehittänyt, mutta hampaisen reunat olivat paikoitellen kovin terävät. Mieluusti herra on kuitenkin aina kuolaimet ottanut suuhun ja suu on ollut rauhallinen ratsastaessa, eli syömistä nuo ovat varmaan enemmän häirinneet kun siellä poskihammasosastossa olivat. Sovittiin nyt että katsotaan heti heinäkuussa tilanne uudestaan. Diasteemakin Vallulta löytyi mutta eläinlääkäri oli sitä mieltä että se menee umpeen ajan kanssa. Vallu oli myös ihan juuri hiljattain tiputtanut yhden alaetuhampaistaan. Hävetti myöntää, mutta ei ollut aavistustakaan, että hevoset vielä näinkin myöhään vaihtaa hampaitaan!

Toinen huonon hevosenomistajan taakka oli kavioiden vuolu. Aikataulullisesti vuolu olisi ollut juuri saikun alettua, mutten halunnut niin kipeää hevosta pistää kinttujaan koettelemaan. Siispä se "vähän" jäi, osittain senkin vuoksi että kaviot näyttivät ihan hyvältä amatöörin silmään. Välillä kärjet tahtoivat venyä, mutta kuluivat sitten itsekseen taas lyhyemmiksi. Huikean 12 viikon vuoluvälin kruunasi kengittäjä, joka pyöritteli viilaa kussakin kaviossa alle 3 minuuttia ja totesi että tämä on tässä. Kuulemma erinomainen kavioaines ja hyvät jalka-asennot kun ei tässä ajassa mitään ihmeellistä ole tapahtunut. Wau! Hyvä Vallu!

Pientä hienosäätöä vaatii vielä mahan kuntoon saaminen. Kakan kiinteys vähän vaihtelee, mutta enemmän huolestutta jatkuva paskaveden valuminen. Häntä on tämän takia aivan järkyttävässä kunnossa. Eläinlääkäri ehdotti että vaikka eri sadoista syötetyllä heinällä saattaa olla osuutta, niin myös hiekan mahdollisuus on olemassa. Päätin siis syötellä psylliumia hetken. Mahavaivat on niin vieras juttu kun Broncalla ei ikinä ollut mitään sillä osastolla. Kerran oli joku pieni pierujumi.

No jokaisella hevosella tuntuu olevan heikko(ja) koht(i)a. Yhdelle se on maha, toinen haavoittelee jalkojaan vallattomasti, joku saa impparin nuppineulan pään kokoisesta haaverista ja joku menee jumiin selästä jos tuulee kaakosta eikä olekkaan sitä violettia loimea päällä.
Mikäs on sun hevosen lempiparakaamispaikka?

8 kommenttia:

  1. Minusta tuntuu, että ponilla ei paljon muita olekaan kuin hajoamisherkkiä osia. Keuhkot nyt tietysti ovat varsana sairastetun keuhkoputkentulehduksen ja yhden huonon tallipaikkavalinnan jäljiltä kaikkein heikoin kohta.

    Heinän vaihtelu on kyllä herkkämahaiselle myrkkyä, etenkin jos vaihtoa ei tehdä varovasti useamman viikon kuluessa. Meillä on myös nykyisellä tallilla ongelmana se, että heinäerät vaihtelevat eikä vaihtoa tehdä kovin hitaasti. Nyt kyllä alkaa jo olla maatakin sen verran näkyvissä, että voi olla hiekkaakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on syötetty kahta satoa tavallaan rinnakkain, eli hevosen ajattelisi olevan tottunut molempiin. Tarhaan ovat saaneet ekaa satoa ja talliin toista (koska syöttäväli pisin ja on kortisinta). Toki tuo on sellainen possuahmatti, että hiekan lisäksi oiretta voi kehittää sekn ettei se malta kortisempaa satsia pureskella kunnolla ja mitä vielä.

      Keuhkovaivat onkin sellaisia, että aika monta vakiovaivaa kestäisin mielummin kun ne :(

      Poista
  2. Mietin kysymystäsi hetken ja sitten olin iloinen että jouduin miettimään! Ilmeisesti hevoseni ei olekaan ihan niin heiveröistä tekoa terveydeltään kuin olisin äkkiä voinut väittää. Sanoisin, että meillä heikoin kohta on (taka)kaviot tai oikeastaan jalka-asennot, jotka toistaiseksi aiheuttavat ongelmia pääasiassa takakavioissa. Jos ei oo kengitys kohillaan, on koko poni kipeä. Hampaat on kans toinen hiukan hankala osoite, niitä kun täytyy hoitaa huonon purennan vuoksi vaalien, jotta mulla olisi hampaallinen hevonen vielä vanhanakin.

    Kyllä se psyllium on ihan hyvä syöttää vaikka varuiksikin, niin ihmeellisesti nuo hevoset tuntuvat sitä hiekkaa saalistavan suolistoonsa. Ja hiekka kai se tyypillisin kurapierujen syyllinen on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ja vaikkei Vallu tunnu ihan sellainen hietahammas olevan kun Pena, niin kyllähän se turpa edellä joka asian aina tonkii.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Mikä teillä vaikuttaa? Mitä olet kokeillut? Mikä on toiminut? :D

      Poista
  4. mitä Bronca syö heinän lisäksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bronca ei syö enää mitään, kun siitä tuli koiranruokaa syksyllä, mutta Vallu syö heinän lisäksi kivennäistä, kalkkia (heinä melko hapanta), biotiinia ja tällä hetkellä on lihasvamman takia vielä e-vitamiinikuuri menossa. Ei siis käytännössä väkirehuja lainkaan.

      Poista